Stem nu! Op welke plek zet jij dit project?

Zet dit project op de

plek in jouw top 3 en stem!

De Leerfabriek

Lange Nieuwstraat (Spoorzone), Tilburg


Ontwerp
Aerde Borgert Architecten

Jaar
februari 2021

Opdrachtgever
particulier

Ontwikkelaar
nvt

Landschap architect
Steven Boink

Uitvoerder
HAWEE Bouw BV
Fotograaf: Tommy de Lange Fotografie

In de Tilburgse Spoorzone is een voormalige leerfabriek getransformeerd tot twee woningen en een kantoorruimte. Het bedrijfspand met de vier kenmerkende sheddaken stamt oorspronkelijk uit 1913 en is in 1949 verder uitgebreid door de N.V. Noord Brabantse Lederwarenfabriek.

Het pand op een achterterrein aan de Lange Nieuwstraat is in 2015 aangekocht door particuliere eigenaren. De wens van de nieuwe eigenaren was om het karakteristieke bedrijfspand te behouden, te verduurzamen en geschikt te maken voor zowel wonen (voor meerdere generaties) als werken.

Het project betreft een binnenstedelijke herontwikkeling op een achtererfgebied tussen de Lange Nieuwstraat en Stedekestraat grenzend aan de Tilburgse Spoorzone. De omgeving wordt gekenmerkt door een combinatie van geschakelde woningen, bedrijfsgebouwen, een voormalige school en een nieuwe moskee.

Het platte dak van de voormalige werkplaats is verwijderd waardoor er twee patio-tuinen en ruimte voor overdekte parkeerplaatsen zijn gerealiseerd. De bestaande bakstenen buitengevels met originele stalen liggers zijn behouden gebleven, waardoor de buitenruimten een industrieel karakter hebben gekregen.

Om de ruimtelijke kwaliteiten en industriële sfeer van het originele bedrijfspand te behouden, is er voor gekozen om alleen deels nieuwe houten tussenvloeren aan te brengen om zo het bruikbare oppervlak te vergroten. De bestaande en nieuwe staalconstructie is in het zicht gelaten en vanuit de diverse verblijfsruimten is er zicht op de karakteristieke sheddaken, waardoor aangenaam noorderlicht de verblijfsruimten binnenkomt.

Het pand wordt nu gebruikt als een soort modern kangoeroe-complex waar meerdere generaties wonen en werken; de opdrachtgevers wonen in het achterste gedeelte en gebruiken het zelfstandige kantoorgedeelte voor hun eigen bedrijf. In de tweede woning woont de (schoon)moeder van de opdrachtgevers met het oog op mogelijke toekomstige mantelzorg.

De originele bakstenen structuur met sheddaken is behouden gebleven, maar is volledig verduurzaamd. Zo zijn de buitengevels aan de binnenzijde voorzien van geïsoleerde metal-stud voorzetwanden en er is een omgekeerde geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming aangebracht op de bestaande betonvloer. De kapconstructie is vernieuwd en voorzien van geïsoleerde dakplaten met zonnepanelen op de zuidzijde en modulaire lichtstraten op de noordzijde. Er is een grondwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen en vloerverwarming toegepast om de twee woningen en kantoorruimte afzonderlijk te kunnen verwarmen en koelen.


Locatie