Stem nu! Op welke plek zet jij dit project?

Zet dit project op de

plek in jouw top 3 en stem!

High Lane

Talent Square, Tilburg


Ontwerp
HUB Architecten

Jaar
december 2023

Opdrachtgever
TBV Wonen

Ontwikkelaar
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Landschap architect
Dolmans

Uitvoerder
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

High Lane is een woonconcept waar 150 sociale woningen zijn gerealiseerd op een zeer compact perceel. Het project verenigt betaalbaar en leefbaar met elkaar, waarin panoramische ramen en overhoekse leefruimtes de compacte woningen toch een zeer ruimtelijke beleving geven.

Architectuur

Het relatief lage bouwbudget vereiste een éénvoudige vormgeving en structuur. Daarbij werd maximaal op prefabricage ingezet. Variaties in de stapeling en textuur van de betonnen gevelelementen resulteerden in een subtiele geleding die de maatvoering van naburige gebouwen overneemt.

Door te spelen met de conventies van de prefabricage ontstaat er een grafiek waarbij de voegen juist een meerwaarde vormen voor het gevelbeeld. De gestraalde beton is in de plint juist gepolijst, waardoor de groene granulaten aan het oppervlak komen, en zo een verfijnde en aanraakbare landing aan het gebouw geven.

Het ontwerp verzoent de hoge geluidslast van het spoor, met de compacte footprint van de bouwkavel en de ligging tegenover het Spoorpark. De gebouwde figuur is helder afgelijnd en maakt verzorgde overgangen naar de omgeving. De woningen die zo ontstaan zijn compact, maar voelen zeer ruimtelijk, en profiteren optimaal van de bijzondere ligging in de stad.

Contextuele inpassing

Het project is onderdeel van Talent Square, een grootschalige gemengde ontwikkeling binnen de stationsomgeving van Tilburg. Talent Square maakt de overgang tussen een binnenstedelijke en sterk verdichte bebouwing, met de veel kleinschaliger bebouwing richting randstedelijk gebied.

Een toren en een L-vormig blok, die beide sociale huurwoningen en atelierwoningen bevatten, vormen samen een stevige hoeksteen aan de kruising van het spoor, de Sint-Ceciliastraat en de Spoorlaan. De toren staat in de as van het Spoorpark en vormt één van de bakens richting stadscentrum.

Tegelijkertijd vormt de toren een buffer voor de hoge geluidslast van het nabijgelegen spoor, waardoor de gedeelde binnentuin zeer rustig is. De schikking van de appartementen, de vormgeving van de private buitenruimten, en specifieke detailleringen in het buitenschrijnwerk, reageren op deze bijzondere condities.

Het lagere L-vormige blok aan de Spoorlaan maakt ruimte richting het Spoorpark en verzorgt de overgang van de hoge bebouwing van het naburige Talent Square met de lage bebouwing langs de Hart van Brabantlaan. Het gebouw landt op een colonnade, waarachter ateliers gelegen zijn. De colonnade zorgt voor een menselijke maat, terwijl de ateliers voor leven in het straatbeeld zorgen. Op deze manier wordt er een zachte overgang gemaakt vanuit de Hart van Brabantlaan richting het aangelegen spoorpark.

Leefbaarheid

De nadruk in het project ligt sterk op de woonkwaliteit. Door de positionering van de gebouwen is er nauwelijks inkijk, waardoor er maximaal ingezet kan worden op het uitzicht, met brede panoramische ramen. Ondanks de beperkte oppervlaktes voelen de woningen daardoor toch zeer ruim. Akoestische maatregelen zorgen voor zeer stille woningen, ondanks de nabijheid van het spoor. Door de toepassing van loggia’s en bloemenramen kan men ramen openzetten, zonder de rust te verliezen.

In het complex vind je een gedeelde binnentuin. De binnentuin is het verbindende element met de eerste fase van Talent Square: een tuin waar rond gewoond wordt.


Locatie