Stem nu! Op welke plek zet jij dit project?

Zet dit project op de

plek in jouw top 3 en stem!

Kolhamhof

Kolhamhof, Tilburg


Ontwerp
KAW

Jaar
april 2021

Opdrachtgever
TBV Wonen

Ontwikkelaar
TBV Wonen

Landschap architect
Civil Support

Uitvoerder
Hendriks Coppelmans
Fotograaf: Stijn Poelstra

Kolhamhof: een locatie zonder contextuele gelaagdheid

Het gebied tussen het spoor en de buurt Campenhoef in Reeshof Tilburg ligt al sinds de aanleg van Reeshof braak. Een stukje niemandsland zonder noemenswaardige betekenis. Maar wel een plek die op een steenworp afstand van het station ligt en daarmee perfect verbonden is met de rest van Nederland. Eén van de grote ontwerpvragen bij dit project was dan ook hoe je deze plek een identiteit kan geven als je die nergens aan kunt ontlenen. Hiervoor zijn twee middelen ingezet; de stedenbouwkundige setting van twee alzijdige gebouwen en de toegepaste architectuur.

De twee gebouwen maken een pleinruimte. Door de afstand tussen de gebouwen en de gebouwhoogte ontstaat er een fijne tussenmaat. Er wordt een plek gemaakt waar mensen wonen, een plek waar bewoners elkaar buiten informeel kunnen ontmoeten. De gebouwen staan op een groen tapijt waarin met verschillende planten- en boomsoorten een bio diverse omgeving is gemaakt die ook in staat is om regenwater te bufferen. Een nieuwe padenstructuur legt een landschappelijke verbinding met het station en de bestaande buurt.

Fijne woonomgeving

Het leidend ontwerpprincipe van de twee woongebouwen is het creëren van een herkenbaar beeld voor bewoners en omwonenden. Juist op een plek zonder geschiedenis is het van belang om dat beeld wat mensen hebben van een fijne woonomgeving aan te spreken. Gebouwvorm, kleur- en materiaalgebruik en maatverhoudingen spelen hierbij een significante rol.

De hoofdvorm van de gebouwen bestaat uit drie tegen elkaar geschoven huisvormen van 4 verdiepingen in de richting van de bestaande woonbuurt. In de driehoek van het dak zijn technische zaken als PV-panelen en ventilatieboxen op een logische manier geïntegreerd. Door de begane grondverdieping hoger te maken zijn de entrees van de woongebouwen ruimer en aansprekender. De woningen op de begane grond zijn 50 centimeter verhoogd aangelegd en kijken daarmee net over het groen en biedt meer privacy.

De gebouwen zijn ingetogen qua kleur en materiaalgebruik. Bakstenen gevels in grijsbruine tinten geven een huiselijke sfeer. De grote bronskleurige aluminium kozijnen zorgen voor veel licht in de woningen en bieden tevens de mogelijkheid om geluid te weren bij de loggia’s. De gevel is opgebouwd uit een consequent maatsysteem dat zich vertaald in een grid waarbinnen de kozijnen, ventilatievoorzieningen en zonwering vallen.

Duurzame appartementen

In totaal zijn er 78 duurzame appartementen in de sociale huur gerealiseerd binnen een scherp bouwbudget. Door een goede afstemming tussen stedenbouw, landschap en gebouw is er een fijne nieuwe woonomgeving gemaakt met een eigentijdse context.


Locatie