Stem nu! Op welke plek zet jij dit project?

Zet dit project op de

plek in jouw top 3 en stem!

MIDI

Heuvelring 108, Tilburg


Ontwerp
Baudoin van Alphen Bergers architecten interieurarchitecten

Jaar
februari 2021

Opdrachtgever
WNR II Vastgoed BV

Ontwikkelaar
WNR II Vastgoed BV

Landschap architect
-

Uitvoerder
Janssen Aannemers BV, Moergestel

Midi is gebouwd als bioscoop met bovenwoning naar ontwerp van de architect Jos. C. A. Schijvens en werd geopend in 1959. Decennia lang was het één van de drie belangrijkste bioscopen van Tilburg. Nadat het gebouw als bioscoop niet meer exploiteerbaar was werd het in 2009 omgebouwd tot theater. In die functie is het gebouw slechts twee jaar in bedrijf geweest. Als onderdeel van de gebiedsontwikkeling rondom het Veemarktkwartier is Midi uiteindelijk verworven om op deze centrumlocatie een nieuw gebouw te realiseren.

Aan de oproep vanuit de erfgoedhoek om bij herontwikkeling minstens het gevelbeeld te behouden is gehoor gegeven. Niet enkel heeft Midi vanwege zijn gebruik een belangrijke positie in het collectief geheugen van de stad, ook was het gebouw een toonbeeld van de wederopbouwarchitectuur uit de jaren 50 en een markante verschijning aan de Heuvelring in het hart van Tilburg.

In opdracht van WNR II Vastgoed is er binnen het vigerende bestemmingsplan een nieuw woongebouw gerealiseerd met 66 volledig ingerichte studio’s voor de verhuur en een commerciële plint waarin een restaurant gehuisvest is. Fysiek is enkel de kelder van de oude bioscoop gehandhaafd, daarin zit nu de collectieve fietsenberging welke bereikbaar is middels een hellingbaan in de Veemarktstraat.

Naast dat de nieuwe gevel aan de Heuvelring een haast letterlijke verwijzing is naar de oude voorgevel van de bioscoop zijn de achterliggende gevels in materiaal en ritme geïnspireerd op de oude zijgevel van de bioscoop aan de Veemarktstraat. Voorheen gesloten, nu levendig door vensters en loggia’s. De uitvoering in een warme lichtgrijze handvorm steen zorgt voor een zachte uitstraling.

De zuidgevel flankerend aan het nieuwe Panhuijsenpad is meer dynamisch door toepassing van een subtiel ritme van ribben en dubbele vensters, noodzakelijk vanwege de vermeende geluidsbelasting op deze gevel. De opbouw is haast klassiek: een plint die de bezoeker als vanzelfsprekend leidt naar de entree van de woningen, een tussenbouw van drie lagen die wordt afgesloten door een kroonlijst, subtiel gevormd door de verdubbeling van het ritme van gevelopeningen.


Locatie