Stem nu! Op welke plek zet jij dit project?

Zet dit project op de

plek in jouw top 3 en stem!

Magazijn De Zon

Heuvelstraat 20, Tilburg


Ontwerp
Baudoin van Alphen Bergers architecten interieurarchitecten

Jaar
november 2022

Opdrachtgever
Wereldhave

Ontwikkelaar
NEOO

Landschap architect
-

Uitvoerder
De Bonth van Hulten

De vakjury heeft besloten Transformatie City-Center als geheel te beoordelen in combinatie Kernwinkelgebied ontworpen door MTD Landschapsarchitecten en Magazijn De Zon ontworpen door Baudoin van Alphen Bergers Architecten. Deze twee laatst genoemde projecten worden dus niet los beoordeeld door de vakjury, maar hiervoor kan wel individueel gestemd worden voor de Publieksprijs.


Het voormalig Magazijn De Zon in de Heuvelstraat in Tilburg is gebouwd in 1905 naar een ontwerp van architect Jan van der Valk voor de fa. Vroom & Dreesman. In het fin de siècle ontstonden de eerste warenhuizen zoals ook deze eerste locatie voor V&D in Tilburg die is gebouwd in de voor die tijd kenmerkende Art Deco Stijl.

Nu ruim honderd jaar later transformeert dit gemeentelijk monument tot een scharnierpunt van het oude winkelen en het nieuwe winkelen. In een nauwe samenwerking tussen Gemeente Tilburg, Wereldhave en ontwikkelaars/aannemers Nijssen Bouw en Van de Ven Bouw & Ontwikkeling is in het centrum van Tilburg geïnvesteerd in een stevig nieuw winkelprogramma. Binnen deze opgave vormt Magazijn De Zon de poort tot het nieuwe winkelen in het achtergelegen Hendrikhof.

Om te voldoen aan de opgave is het bestaande gebouw geperforeerd met een groot gat over twee verdiepingen zodat er nu sprake is van een poortgebouw. De opdracht was een zoektocht naar monumentaliteit, naar hoe een monument een nieuwe betekenis te geven binnen de kaders van een praktisch vraagstuk. Zo is de afmeting van de poort mede ingegeven door de vereiste toegankelijkheid van hulpdiensten.

Een ingebrachte tafelconstructie draagt de aanwezige verdiepingsvloeren. Detonerende gevelaanpassingen van de winkelpui op de begane grond zijn verwijderd. De nieuwe invulling met houten kozijnen en staal is een verwijzing naar het bouwmateriaal dat kenmerkend is voor de Art Deco architectuur.

Het cassetteplafond met geïntegreerde verlichting in de boog refereert aan klassieke (triomf)bogen en poortgebouwen, maar haakt in zijn ruitvorm aan op de luifel van tegenoverliggende Frederikstraat. Maar waar de één redelijk expressief in de kromming van de Heuvelstraat aanwezig is, is het gebaar dat Magazijn De Zon maakt introvert en ingetogen uitnodigend.


Locatie