Stem nu! Op welke plek zet jij dit project?

Zet dit project op de

plek in jouw top 3 en stem!

Transformatie van Margarita Maria Alacoquekerk

Ringbaan West 300., Tilburg


Ontwerp
Buro013

Jaar
september 2022

Opdrachtgever
Ridge groep

Ontwikkelaar
Ridge groep

Landschap architect
-

Uitvoerder
Roozen van Hoppe

DE VOORMALIGE MARGARITA MARIA ALACOQUE KERK EN DE AANGRENZENDE PASTORIE AAN DE RINGBAAN-WEST ZIJN OMGEBOUWD TOT EEN KLEINSCHALIG VERPLEEGHUIS VOOR OUDEREN MET DEMENTIE. VILLA MARIA, ZOALS DE VOORMALIGE KERK NU WORDT GENOEMD TELT 24 APPARTEMENTEN IN DE KERK EN EEN ZORGHOTEL MET 7 STUDIO’S IN DE PASTORIE.

Uitgangspunt bij de herbestemming van de Maria kerk is het vinden van de balans tussen de gratie, ruimtelijke beleving van de kerk en de kwaliteit van wonen voor de toekomstige bewoners van de zorgappartementen. Het stramien van de steunpilaren maakt het mogelijk om op een bijna vanzelfsprekende manier de ruimte te verdelen in appartementen en de hoogte biedt ruimte voor twee woonlagen. Daardoor kom je op de eerste verdieping in aanraking met mooie ornamenten die tot nu toe alleen op afstand te bewonderen waren. Op de plaats van het transept, waar de kerk zich verwijdt, blijft de volledige hoogte beleefbaar vanaf de begane grond. Het is een van de uitdagingen om alle zorg appartementen te voorzien van voldoende lichtinval met behoud van het aanzicht van het kerkgebouw. Daarvoor hebben we voor de appartementen op de begane grond, aan weerszijden van het kerkschip, een glazen erker volume in het ontwerp opgenomen. Vanuit deze ‘zwevende erkers’ kijken bewoners onder andere uit op de gemeenschappelijke tuin en door de glazen daklichten zien ze ook de gevel van de kerk oprijzen. Op de verdieping maken de grote glas-in-loodramen plaats voor transparant glas om deze woningen van voldoende daglicht en zicht te voorzien. Het glas-in-lood is ver plaatst naar de entreehal en de kooromgang zo blijven deze leesbaar in de kerk. De zandstenen beelden hebben een nieuwe plek gekregen in de hoofdgang beneden en boven. Zo behouden we de meest waardevolle elementen van de kerk en zorgen we voor een prettige woonomgeving. Vooral op de plek van het altaar beleef je nog het gevoel van monumentale ruimte. Hier bevinden zich onder meer de gezamenlijke eetkamer en keuken en een ruimte voor dagbesteding. Grenzend aan de kerk, op de plaats van de voormalige sacristie, komt een nieuwe huiskamer met riant uitzicht op de fraaie tuin. Aan de kant van de Ringbaan-West oogt de kerk een stuk transparanter. Het grote boogvormige raam op de verdieping - in het verleden dichtgemetseld om er een kolossaal orgel tegen te kunnen plaatsen - is weer opengemaakt. Ook beneden kun je de kerk in kijken. De kapellen aan weerszijden van de hoofdingang, met links een fraai mozaïek op de achterwand, zijn bestemd als een kantoor- en een rustruimte. In de blijvend openstaande deuren zitten grote glazen puien. Zo is met aandacht een zorgcomplex in de kerk gerealiseerd. Een bijzondere combinatie die nog vele jaren dit indrukwekkende erfgoed behoud.

De toegepaste materialen zijn sober en doelmatig, liefst ondergeschikt aan het monument. De grote binnentuin is in de basis al verkoelend en klimaat adaptief, overtollig water wordt gebufferd in ondergrondse kratten. De kerk wordt verwarmd middels en laagtemperatuursysteem met mogelijke na-verwarming door middel van lucht. Duurzaamheid zit hier vooral in het hergebruik van dit bijzondere monument!


Locatie