Stem nu! Op welke plek zet jij dit project?

Zet dit project op de

plek in jouw top 3 en stem!

De Rooi Pannen Ringgebouw

Doctor Ahausstraat 1, Tilburg


Ontwerp
FAAM Bo2 Architects

Jaar
februari 2022

Opdrachtgever
Scholengemeenschap De Rooi Pannen

Ontwikkelaar
n.v.t.

Landschap architect
n.v.t.

Uitvoerder
Cornelissen aannemingsbedrijf B.V.

Relatie met context 
De Rooi Pannen in Tilburg verzorgt een breed onderwijsaanbod op een campusomgeving aan de Ringbaan. De opleiding Marketing en Evenementen is onderdeel van de afdeling Toerisme en Recreatie (T&R) en was gevestigd buiten de campus. Om deze opleiding op de campus te huisvesten, is het Ringgebouw gerealiseerd. Het ontwerp bestaat uit de aanpassing van het bestaande gebouw van T&R en de nieuwbouw van het Ringgebouw voor de opleiding Marketing en Evenementen. 

In het bestaande gebouw vindt de grootste aanpassing plaats met het vergroten van de aula en de docentenruimte. Het nieuwe ringgebouw wordt gekoppeld met het bestaande gebouw om faciliteiten te delen en om een rol te spelen in de verduurzaming van het bestaande gebouw, zoals een nieuwe bypass in het kader van de verduurzaming van de installaties. 
De hoofdingang blijft gehandhaafd, dus de routing op de campus blijft ongewijzigd.   

Ruimtelijk
De nieuwbouw is aangegrepen om de campus maximaal te openen naar de Ringbaan en passanten via de praktijklokalen een blik te geven in de onderwijswereld. Het Ringgebouw staat op pootjes waardoor de fietsen ingepast zijn, er aangesloten wordt op de bestaande interne looplijnen en de gevel kan worden gemaximaliseerd. De nieuwbouw haakt aan op het bestaande gebouw en het ritme hiervan is bepalend voor de gecreëerde verbindingen. Een functionele verbinding creëert een fijne vide in de aansluiting, groene patio’s geven licht, zicht en rust tussen bestaand en nieuw en zorgen voor een interessante sequentie voor de leerlingen vanaf de begane grond.   

Materialisering 
De gevels hebben variatie in de belijning van de gevelcompositie, gebaseerd op de diversiteit aan onderwijsruimtes. De plasticiteit van deze gevel is vergroot door plaatselijk verbrede lamellen als weergave van achterliggend programma en het ritme van het bestaande gebouw.  
Voor de materialiserering is gekeken naar de materialen en kleuren die in de rest van de campus voorkomen. Het nieuwe gebouw heeft een eigen identiteit, waardoor er een interessante overgang ontstaat van oud naar nieuw. Dit gebouw wordt als een nieuwe tijdslaag op de campus zichtbaar.

Klimaatadaptief 
De positie van de nieuwbouw respecteert de bestaande bomen aan de ringbaan. Het gebouw is zo gesitueerd dat het ruimte geeft aan de ontwikkeling van de bomen. De bestaande boomkruinen verzorgen beschaduwing in de hete zomer en laten de zon het gebouw opwarmen in de winter. 
De herfstkleuren waren een inspiratie voor de verfijnde aluminium gevel met verticale profilering. 
Het maaiveld en de patio’s zijn zo maximaal mogelijk vergroend om het groene tapijt van de campus te continueren.  

Sociaal duurzaam 
Bij de Rooi Pannen staat de praktijk centraal. Het onderwijs is gebouwd op drie pijlers: kleinschalig, praktijkgericht en ondernemend. Leerlingen krijgen les in de praktijk, zo heeft de school eigen hotels, winkels, restaurants, design- en evenementenbureaus.
In de nieuwbouw zijn de praktijklokalen prominent geopend naar de Ringbaan, zodat het onderwijs hier maximaal tot uitdrukking komt. Zo ondersteunt de architectuur de onderwijsvisie in de visuele en fysieke verbinding met zijn omgeving; de praktijk waarin de leerlingen werkzaam zijn. 

Naast de uitstraling naar de Ringbaan was een hoge flexibiliteit op gebouwniveau gewenst. Om de indeling flexibel te houden, hebben wij gewerkt met een kolomstructuur en een vrije indeelbaarheid qua binnenwanden en installaties. De flexibiliteit draagt bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Het biedt de Rooi Pannen de mogelijkheid zichzelf te blijven vernieuwen en een innovatief onderwijs aanbod te faciliteren.  


Locatie